העיניים שלנו הן איברים מרכזיים ורגישים שאחראים על אחד החושים החשובים ביותר שלנו – הראייה. לכן, שמירה על בריאותן ופעולתן התקינה הינה חיונית להנאה מאיכות חיים טובה ותפקוד מיטבי. הטיפול במחלות עיניים הוא בידי רופאי העיניים אך אנו, כאופטומטריסטים מומחים, יכולים לאתר מבעוד מועד, בזמן בדיקת ראייה מקיפה, האם קיימים סימנים למחלת עיניים, וכמובן, להפנות לרופא המתאים להמשך טיפול.
קיימת קשת רחבה של מחלות, העלולות לפגוע בעיניים ולגרום לירידה ניכרת ברמת הראייה ואף לעיוורון חלקי או מלא. התפקיד שלנו הוא, אמנם, לטפל בעין בריאה (עם לקות ראייה) ולא במחלות עיניים, אך היתרון שלנו הוא שיש בידנו את הידע להבחין ולאתר מחלות עיניים ובכך לתרום לגילוי מוקדם ולהפנות לטיפול מדויק ואף להציל את הראייה.
שימו עין – על מחלות עיניים נפוצות
ישנן הרבה מחלות שקטות וסמויות, שאנחנו לא תמיד מודעים לקיומן. לפעמים מדובר במחלות הפוגעות לנו בשדה הראייה, אך, כל עוד, העיניים מפצות אחת על השנייה, אנחנו לא תמיד נשים לב שהן מתפתחות. לעיתים, שכבר נוכחות המחלה מורגשת, לצערנו, זה מאוחר מדי, והנזק כבר נעשה.
ככלל, מחלות העיניים השכיחות נחלקות למחלות בחלק החיצוני של העין ובחלק הפנימי שלה. מחלות בחלקה החיצוני של העין – יכולות להיות בעפעפיים, בלחמית, בקרנית וכדומה. לרוב מדובר בסוגים שונים של דלקות עיניים והן מטופלות דרך טיפות עיניים אצל הרופא. מחלת יובש בעיניים – זוהי מחלה רב גורמית, שאין לה סיבה אחת ולכן גם אין תרופת קסם אחת. במקרה של עיניים יבשות, האופטומטריסט יכול לסייע לאבחן את הסיבות לכך ולמקד את הטיפול בה. יש לנו מכשור מיוחד וייחודי המאתר את הסיבה ליובש ואי הנוחות בעין ומכאן הטיפול הרבה יותר יעיל.
על גלאוקומה ומחלות רשתית – חשיבות האבחון המוקדם
גלאוקומה ומחלות רשתית הן מחלות נפוצות ושכיחות, בעיקר לאחר גיל 50 לא פעם מחלות אלו מתפתחות לאורך שנים ארוכות ללא סימפטומים מחשידים, ועלולות להתגלות רק בשלב מאוחר כאשר הנזקים כבר בלתי-הפיכים. על כן, שלב הגילוי של מחלות אלה הוא קריטי, משום שמהרגע שהמחלה מתקדמת ונגרם נזק לעין ולראייה, לא ניתן לחזור לאחור.
גלאוקומה – זוהי מחלת עיניים כרונית ואחת המחלות הנפוצות ביותר הגורמות לעיוורון. מדובר במצב בו חלה עלייה בלחץ התוך-עיני עקב הפרעה בזרימה החופשית של נוזל העין. הלחץ הגבוה גורם לנזק הדרגתי לעצב הראייה ועלול להוביל בסופו של דבר לאובדן ראייה קבוע. הגורמים המדויקים לגלאוקומה עדיין אינם ידועים במלואם, אך ישנם מספר גורמי סיכון מוכרים כמו גיל, היסטוריה משפחתית, יתר לחץ דם, סוכרת וטראומה קודמת לראש או לעיניים.
הבעיה העיקרית בגלאוקומה נעוצה בכך שאין כמעט תסמינים בשלבים המוקדמים. רוב המטופלים אינם חשים כאב או חוסר נוחות והתקדמות המחלה איטית וצרה. ראייתם נפגעת בהדרגה מהפריפריה כלפי מרכז שדה הראייה. מרבית הנזק לעצב הראייה מתרחש עוד לפני שהמטופל מבחין בכל סימן מדאיג.
גלאוקומה אינה ניתנת לריפוי, אך טיפול רפואי נכון יכול למנוע את ההידרדרות הנוספת. הטיפול כולל תרופות מיוחדות העוזרות לווסת את לחץ העין, פרוצדורות לייזר לפתיחת דרכי הניקוז. במקרים קיצוניים נדרשת התערבות כירורגית.
סוג אחד של גלאוקומה מתקדם במהירות גבוהה במיוחד ומכונה "גלאוקומה חריפה". כאן לחץ העין עולה באופן פתאומי והסימפטומים כוללים כאב עז, הפרעות ראייה קשות וראייה כפולה. מצב חירום זה דורש התערבות רפואית דחופה כדי למנוע עיוורון מוחלט. גלאוקומה היא מחלה רצינית ומתקדמת שלא ניתן להקל ראש בה. רק גילוי מוקדם, מעקב והתערבות רפואית יכולים להאט ולמנוע את ההשלכות הקשות שלה על מערכת הראייה.
מחלות רשתית
הרשתית היא רקמה דקיקה ורגישה בחלקה האחורי של העין, המורכבת ממיליוני תאים ייחודיים הקולטים ומעבדים את האותות האופטיים. היא ממירה את האור לאותות חשמליים ומעבירה אותם לעצב הראייה ואל המוח. כל פגיעה או הפרעה בתפקוד התקין של הרשתית עלולה לגרום לליקויי ראייה קשים ואף לעיוורון.
מחלות רשתית הן קבוצה של מצבים שונים במהותם והשלכותיהם. חלקן קשורות לגיל, לגורמים גנטיים, לסוכרת או לבעיות בריאותיות כלליות אחרות. מרביתן נגרמות מליקויים בכלי הדם המזינים את הרשתית או מהפרעות מטבוליות ברקמותיה. סימפטומים אופייניים למחלות רשתית כוללים הפרעות בראייה מרכזית, טשטוש הדרגתי, ראיית "ריבועים" או "כתמים עיוורים", ירידה ברגישות לאור או לצבעים וצורך בתאורה חזקה יותר לביצוע מטלות יומיומיות. במקרים חריפים, המטופל רואה מעוות וגלי. גילוי מוקדם של מחלות רשתית חיוני להצלחת כל טיפול שכולל תרופות, זריקות, קרני לייזר ממוקדות, ניתוחים או שילוב ביניהם – בהתאם לסוג המחלה. בכולם, המטרה היא להאט את קצב ההידרדרות ולשמר את יכולת הראייה הנותרת במידת האפשר.
קטרקט (בעברית: ירוד)
קטרקט היא מחלה של העין הנגרמת כתוצאה משינויים ועכירויות בעדשת העין. העדשה היא מבנה שקוף בעין שתפקידו להפנות את קרני האור אל הרשתית. עכירות בעדשה נגרמת עקב שינויים במבנה החלבונים המרכיבים אותה הגורמים לירידה בחדות הראייה, לעיתים גם להפרעות ראייה נוספות כמו ראיית הילות סביב מקורות אור, קשיים בראיית צבעים. לא ניתן למנוע לחלוטין התפתחות קטרקט, אך ניתן לעכב את התהליך על ידי הגנה מקרינת UV והגנה מפני קרינת המסכים של הפלאפונים והמחשב, הפסקת עישון, שמירה על רמות סוכר תקינות ותזונה עשירה בנוגדי חמצון.
תפקידו של האופטומטריסט במחלות עיניים כפי שציינו בפתח המאמר, תפקידו של האופטומטריסט הוא לטפל בלקות ראייה בעין הבריאה. הוא אינו מטפל במחלות עיניים אך יש לו תפקיד מרכזי ומכריע ביכולת שלו לאתר מחלות עיניים ולהפנות את המטופל להמשך טיפול רפואי מתאים אצל רופא העיניים.
הדרך הכי טובה להגן על עצמנו מפני מחלות עיניים הוא מניעה. שמירה על אורח חיים בריא, דפוסי התנהגות נכונים וביצוע בדיקות גילוי וסריקות תקופתיות יקטינו באופן ניכר את הסיכון לפתח בעיות ראייה חמורות. גילוי מחלות בשלב מוקדם מאפשר טיפול יעיל ומונע את ההשלכות המרחיקות לכת של מצבים מתקדמים.
מהם הסימנים המוקדמים של גלאוקומה?
גלאוקומה היא מחלה שקטה ואין לה סימנים ברורים בשלבים המוקדמים. עם זאת, סימנים מסוימים כמו כאבי עיניים, ירידה בשדה הראייה ההיקפית וראייה מטושטשת יכולים להצביע על בעיה. חשוב לבצע בדיקות תקופתיות כדי לזהות את המחלה מוקדם.
כיצד ניתן למנוע יובש בעיניים?
למניעת יובש בעיניים, מומלץ להשתמש בדמעות מלאכותיות, לשמור על לחות בסביבה, להימנע מעישון ולמנוע חשיפה לקרינת UV ולקרינה ממסכים. חשוב גם לשתות מספיק מים ולהימנע משימוש מופרז בעדשות מגע.
האם קטרקט ניתן לריפוי?
קטרקט לא ניתן לריפוי מלא באמצעות תרופות, אך ניתוח להחלפת עדשה יכול לשפר את הראייה בצורה משמעותית. חשוב לזהות את הקטרקט מוקדם כדי לקבל את הטיפול המתאים בזמן.
מי נמצא בסיכון לפתח מחלות רשתית?
אנשים מעל גיל 50, חולי סוכרת, אנשים עם היסטוריה משפחתית של מחלות רשתית, ומי שסובל מבעיות בריאותיות אחרות כמו יתר לחץ דם או מחלות לב נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלות רשתית.
מה החשיבות של בדיקות עיניים תקופתיות?
בדיקות עיניים תקופתיות חשובות לגילוי מוקדם של מחלות עיניים כמו גלאוקומה, קטרקט ומחלות רשתית. גילוי מוקדם מאפשר טיפול בזמן ומונע נזקים חמורים לראייה.
כיצד ניתן לדעת אם אני זקוק למשקפיים או אם יש לי מחלת עיניים?
הדרך הטובה ביותר לדעת אם יש צורך במשקפיים או אם קיימת מחלת עיניים היא לבצע בדיקת עיניים מקיפה אצל אופטומטריסט מומחה. במהלך הבדיקה, ניתן לזהות בעיות ראייה ולקבל הפניה להמשך טיפול אם יש צורך
על החשיבות שבבדיקות תקופתיות סדירות
לא פעם מגיעים אלינו לבדיקת עיניים מטופלים שרואים מטושטש וסבורים כי הם סובלים מלקות ראייה, אך למעשה הם סובלים ממחלת עיניים כזו או אחרת. כאופטומטריסטים מומחים, וכמי שיש ברשותם את הציוד והמכשור המתקדם והמתאים, יכולים בבדיקות פשוטות לגלות שהמטופל בין אם זקוק למשקפיים או לא, סובל ממחלה סמויה שמתפתחת. מכאן, אנחנו מפנים את המטופל לקבל את הטיפול המתאים עבורו. בדיקת ראייה מקיפה היא לא רק בדיקת ראייה, אלא בדיקה לגילוי מוקדם של מחלות עיניים.
במהלך הבדיקה, האופטומטריסט בודק שאין למטופל בעיה רפואית כלשהי, ובמידה וזהו אכן המצב, יותאמו לו משקפיים בהתאם לצרכיו. הזמינות והנגישות של האופטומטריסט מאפשרת מעקב קבוע, שגרתי ונוח לביצוע בדקות העיניים.
הימנעו ממחלות עיניים – כך תשמרו על הבריאות
- הקפידו על בדיקות עיניים שגרתיות ומקיפות – גילוי מוקדם יכול להציל את הראייה שלכם.
- במידה ועברתם את גיל 50 ובמידה ויש היסטוריה של מחלות עיניים במשפחה, שימו לב לשינויים בראייה ובסימפטומים המאפיינים את מחלות העיניים והקפידו ביתר שאת על בדיקות עיניים.
- הקפידו על ביצוע בדיקת העיניים אצל אופטומטריסטים המתמחים בכך, ומי שברשותם המכשור המתאים לצורך בדיקות אלו.
בדיקות עיניים באופטיטק
צוות האופטומטריסטים של אופטיטק מומחים ומיומנים בביצוע בדיקות עיניים מקיפות שיכולות לסייע באיתור ובאבחון מוקדם של מחלות עיניים נפוצות כמו גלאוקומה או מחלות רשתית. באמצעות סורק פנימי וחיצוני של העין אנו יכולים לזהות מחלות עיניים גם בשלב מאוד מוקדם, או כאשר יש חשד למחלה וזה בדיוק מה שאנחנו עושים.
אנחנו ממליצים להגיע אלינו לפחות אחת לשנה לבדיקה מקיפה, גם למי שלא חייב במשקפיים. באמצעות הבדיקות השגרתיות נוכל לשמור על העיניים שלכם בריאות לאורך זמן.